2012. június 10., vasárnap

Mekkora lyuk kell a kamerára?

A lukkamera "objektívjét", azaz a lukat melyen a fény bejut, egy hegyes tűvel készítjük el. Felmerül azonban a kérdés, hogy ez a luk mekkora legyen?

Általánosságban elmondhatjuk, hogy minél kisebb a luk, annál élesebb lesz a kép. Azonban ha túl kicsi a luk, akkor nem jut be elegendő fény és halvány lesz a felvételünk. Épp ezért, a különböző méretű dobozok esetén különböző lehet az ideális luk méret. Ezt részben kisérletezgetéssel tudjuk megállapítani, viszont szerencsére rendelkezésünkre áll egy nagyon hasznos kis eszköz is ennek megállapítására.

A következő linken találunk egy ingyenesen letölthető programot 'Pinhole Designer' néven, mellyel pontosan kiszámíthatjuk az ideális lukméretet, miután megadjuk a dobozunk méretét.

http://pinhole.cz/en/pinholedesigner/

És hogy ezt mivel mérjük ki?
Akinek nincs tizedmilliméter pontos tolómérője a fiókban elrejtve (mint például nekem se), az használhat erre a célra egy 0,3-as, vagy 0,5-ös rotringhegyet, belepróbálgatással. Ha például kb. 0,3 mm-es lukra van szükségünk, akkor megfelelő méretű a luk, ha épp belefér a rotringhegy.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése