2012. június 10., vasárnap

Hogyan készítsünk lyukkamerát (szolárgráfot)?


ohjeet_1Szükséges eszközök:
Bármilyen kis méretű kerek doboz megfelel a célnak. A legjobb a régi filmes doboz, ami eleve fekete színű, azonban a műanyag vitaminos dobozok, sőt energiaitalos, vagy sörös dobozok is megfelelnek e célnak.

Szükségünk lesz még ollóra, szigetelőszalagra, fém üdítős dobozra, vékony tűre, valamint hagyományos fényérzékeny fotópapírra.
Megjegyzés: Vitaminos dobozt vagy üdítős / sörös dobozt bélelhetünk szigetelőszalaggal, vagy befújhatjuk fekete matt akril festékkel, hogy belül is fekete legyen. Az üdítős vagy sörös dobozokat úgy is használhatjuk, hogy egymásba csúsztatunk két dobozt. Szigetelőszalagból olyat válasszunk, amiben textil van, ugyanis a sima szigetelőszalag könnyen eldeformálódik, elcsúszik a nap melegétől. 
ohjeet_2
A doboz kilukasztása
A doboz oldalára olló segítségével vájjunk egy akkora lukat, amibe a kisujjunk kb. belefér kényelmesen. Ennek nem kell szépen kinéznie, csak nagyjából kör alakú legyen.
ohjeet_3

A képen jól látszik, hogy a luknak körülbelül mekkorának kell lennie.
ohjeet_4 A lyukkamera "objektívjének" elkészítése

Szükségünk lesz egy darab alumínium lapra, amihez egy üdítős dobozból kivágott darab a legmegfelelőbb.
(Figyelem: kezeinkre nagyon vigyázzunk, mert a felvágott üdítős doboz könnyen megvágja kezünket!)
  
ohjeet_5

Egy tű segítségével szúrjunk rá kis lukat, a közepére.
ohjeet_6
Egy körömreszelő vagy csiszolópapír segítségével csiszoljuk simára az almuínium lemez mindkét oldalát a luk körül. Ha fény felé fordítjuk, a luk teljesen kereknek látszik.
Erre azért van szükség, hogy a fény lehetőleg megtörés nélkül átjusson a lukon. Minél kisebb a luk, annál élesebb lesz a képünk.
ohjeet_7

Doboz és lemezek befestése
Hogy a visszatükröződést elkerüljük, érdemes a kilukasztott aluminium lemezeket és a doboz belsejét is fekete matt akril festékkel lefújni.
   

ohjeet_8

A kis lukas alumínium lemezt helyezzük rá úgy a dobozunkra, hogy a rajta lévő luk épp a dobozon lévő nagyobb luk közepén helyezkedjen el.
ohjeet_9

Helyezzünk el egy fekete ragasztószalagból készített kis "biztonsági" takarót a lukon, hogy amikor megtöltjük a kamerát fotópapírral, egészen addig ne jusson be rajta fény, amíg ki nem helyeztük a kamerát.
ohjeet_10


A kamera feltöltése
A kamerát egy sötét szobában töltsük meg, mivel a fotópapír fényérzékeny. Használhatunk vörös észlelőlámpát, vagy fotós lámpát.
Egy akkora darab fotópapírt helyezzünk el a kamera belsejében, amely éppen körbeér úgy, hogy a luk szabadon van.
A fényes oldalával befelé kell elhelyezni, ezen az oldalon található a fényérzékeny felület a papíron.
ohjeet_11
Zárjuk le a tetejét a kupakkal vagy tetővel, üdítős dobozok esetén nyomjuk rá a másik üdítős dobozt.
A biztonság kedvéért érdemes a kupaknál is szigetőszalagozni, nehogy leessen, vagy valaki leszedje róla a kupakot idő előtt.

Kameránk kész a kihelyezésre.
ohjeet_12
A kamera kihelyezése
A kamerát úgy helyezzük ki, hogy a luk a nap irányába nézzen. Erre a célra megfelel egy kerítés oszlop, lámpaoszlop, vagy bármilyen olyan stabil tereptárgy, amelyre rá tudjuk erősíteni a dobozt.

Figyeljünk rá, hogy jól erősítsük fel a dobozt, nehogy elmozduljon. Felszereléséhez lehetőleg textil tartalmú szigetelő szalagot használjunk, mert ez nem mozdul el könnyen hő hatására sem.

Miután megfelelően felszereltük a kamerát, vegyük le a védő ragasztást és máris működésbe helyeztük.

Tipp: Érdemes este, vagy hajnalban kitenni a kamerát, hogy a Nap vonala egyenletes legyen a képen (amennyiben napközben tesszük ki, a Nap útvonala középen fog kezdődni).

Ha módunk van rá célszerű egy viszonylag esőtől védett helyet keresni, azonban a fotópapír vízálló, így nem megy tönkre pár csepp víztől, legfeljebb a luk tömődik el egy idő után.

Érdemes időnként ránézni kameránkra, hogy megvan-e még, illetve ellenőrizni a lukat, hogy nem tömődött-e el.

Forrás, eredeti szöveg: http://www.solargraphy.com/index.php?option=com_content&task=view&id=10&Itemid=11  

3 megjegyzés: