2013. december 26., csütörtök

Sülysápi ifjúsági tábor

Kiss Szabolcs a Sülysápi Csillagvizsgálóban rendezett ifjúsági tábor ideje alatt a fiataloknak is megmutatta, mire jó a lukkamera, és milyen felvételeket lehet készíteni vele. Az ifjúság ki is próbálta egy pár napos próba kamerával a működését, melynek eredménye még ilyen rövid idő alatt is látványos volt. Reméljük Szabolcs a jövőben is népszerűsíteni fogja a szolárgráfiát.

A képek érdekesen "kiegészítik" egymás, a nap útja keleti és nyugati irányban is látszik a két különböző szögben beállított kamerán. A háttérben már ennyi idő alatt is szépen kirajzolódik a csillagvizsgáló képe.
Szabolcs leírása:

Mellékelten küldöm a Sülysápi Amatőrcsillagász Egyesület által szervezett nyári ifjúsági csillagásztábor egy hete alatt készített szolárgráfokat.
A képek a sülysápi csillagvizsgálónál készültek, ami otthont adott a tábornak. A második napon tartottam előadást a szolárgráfokról a résztvevőknek és az ehhez kapcsolódó "gyakorlatként" raktuk ki a két kamerát.

A első kamera a tusolóra volt rögzítve és kelet felé nézett. A kép jobb oldalán homályosan kivehető a csillagda épülete. A kép nem lett túl éles, mert a rögzítés nem volt stabil és valószínűleg bemozdult. Azért jól látszik a kelő Nap egyre erősebb sugárzása és a kelési pont dél felé tolódása napról-napra.
A második kamera a hátsó kerítés egyik oszlopán volt a sátrakhoz közel.

Ennek stabil volt a rögzítése, így a kép is jóval élesebb. A kép bal oldalán még egy-két sátor is sejthető.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése