2012. december 25., kedd

Magyar Égmesék: Szolárgráfok a Bakonyból

A szolárgráfok esetén mindig meglepetés, hogy milyen lesz az eredmény. Persze lehet számolgatni és méregetni hogy mi lesz a képen és hova legyen állítva, de valójában néhány hónap - fél év annyira hosszú idő, hogy a kamerák saját életet kezdenek élni valamilyen módon.

Nyáron Bakonytamásiban két kamerát raktam ki azzal a feltett szándékkal, hogy ezeket nem is szedem be a napfordulóig. Korábban már közzétettem a Polarisból beszedett kamerákat, amiket sajnos (?) idő előtt kellett "szüretelni", de végül is az egyik nagyon jól sikerült.

Most a Bakonyban lévő kamerákat tényleg sikerült kint hagyni a teljes féléves időszakra, június végétől december végéig. Sajnos egyik sem sikerült tökéletesen jól a kettő közül, de mindkettő végső soron érdekes lett.

Az egyik kamera a veteményes felé, keleti irányban volt kitéve, a napfelkeltét volt hivatott megörökíteni. Sajnos a kamerát egy kisebb szándékos baleset érte, ugyanis valami kedves madárka egy hatalmas lukat ütött rá ott, ahol a luk volt. Gondolom kukacot keresett benne, de persze nem talált. Amikor kinyitottam azért meglepődtem, mert volt rajta kép. Vicces, hogy a felvétel még így is értékelhető lett, bár látszik rajta, hogy közel sem olyan éles a kép, kissé elmosódott és el is mozdult. A tájból túl sok részlet nem vehető ki, csak az, hogy keleten, ahol a nap kelt, valamiféle ház szerűség, vagy erdős rész látható (azt hiszem valójában fák vannak arrafelé).
Érdekes, hogy a képen az égen feltűnik egy halvány folt, ami hasonló kicsit a Holdhoz méretben, valószínűleg persze csak hiba, de azért érdekes :-)

És íme a luk, úgy gondoltam ezt érdemes lefotózni:




Sajnos a másik kamera, ami nem szenvedett ilyen súlyos bántalmazást, az sem lett tökéletes, látható a felvételen, hogy bemozdult. Ez még kevésbé is lenne probléma, de a pajta tető alá volt betéve, és valahogy sikerült olyan rossz szögben kiraknom, hogy a pajta teteje el is takarja a Nap útját kissé.

A kamera dél felé nézett. Ezen azért már jól látszik, hogy a háttérben két ház is látható, kéménnyel, fákkal. Ez a kamera is bemozdult, ami azért meglepő, mivel a pajta TETEJÉN volt (létra kellett, hogy felszereljem), így ott is legfeljebb a madarak érhették el... gyanúsak nekem ezek az állatok, vér-madarak lakhatnak arrafelé, akik lukkamerákra vadásznak! Viszont a nap útvonala, és a napos-borús idők változása nagyon szépen látszik már ezen a kamerán, ez a része nagyon szép tiszta lett.

Jövőre amikor megyünk a Bakonyba, valószínűleg új helyeket fogok keresni a kameráimnak, jól eldugott, madármentes helyet :-)

http://egmesek.blogspot.hu/2012/​12/szolargrafok-bakonybol.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése